Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Η φίλη Ιζαμπέλ Αλιέντε και οι λέξεις της!


Εδώ και χρόνια αγοράζω τα βιβλία της, κάνοντας την αρχή με το υπέροχο Σπίτι των Πνευμάτων, που με τράβηξε σαν μαγνήτης να αναζητήσω τη συγγραφέα πίσω από την ιστορία.

Έχω όλα της τα βιβλία και τα διαβάζω κατά καιρούς, έτσι όπως συναντά κανείς έναν παλιό φίλο που έχει καιρό να τον δει, αλλά δεν τον έχει καθόλου λησμονήσει. 

Έμαθα να την αγαπώ για την ειλικρίνειά της, για την μοναδική δύναμή της να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, για την αμεσότητα των λέξεών της και αυτή την αξεπέραστη ικανότητα να διηγείται ιστορίες τόσο όμορφα, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος.

Αποφάσισα να αφήσω ελεύθερο ένα από τα βιβλία της σε μια απόφαση της στιγμής, καθησυχάζοντας τον εαυτό μου ότι μπορούσα να το αποκτήσω ξανά όποτε θα ήθελα. 

Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό "Όλες οι μέρες" και είναι το Νούμερο 23 Βιβλίο Που Ταξιδεύει. Η Ελεύθερη Βιβλιοθήκη μου συνεχίζει τα Ταξίδια των Βιβλίων με τον ίδιο ενθουσιασμό και πάθος όπως όταν ξεκίνησε, πριν περίπου δύο χρόνια.

Το Πρώτο μου Κανάλι - η Ινώ - αποχαιρετά την Ιζαμπέλ με όμορφες εικόνες και ένα πολύ αληθινό κείμενο, που, πιστεύω, θα έβρισκε και την ίδια σύμφωνη:


ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ…
Μια απρόσμενη συνάντηση, μετά από χρόνια, με μια καλή φίλη που έτσι τα ’φερε η ζωή και χαθήκατε, σε γεμίζει χαρά!
Σε οδηγεί σπίτι της, φτιάχνει καφέ, και προσπαθείτε, κουβεντιάζοντας,  να καλύψετε  τα κενά όλων αυτών των ετών που έχετε να βρεθείτε…
Είναι δε τόσα πολλά και ανατρεπτικά αυτά που συνέβησαν στη δική της ζωή, που εσύ δεν έχεις λόγο και διάθεση να διακόψεις τον χείμαρρο των λόγων και των συναισθημάτων της. Εκείνη τη στιγμή η ζωή σου, φαντάζει ανιαρή και μονότονη μπροστά στη δική της.
Αυτή τη βαθιά  εξομολόγηση  πρέπει να τη σεβαστείς!
Κάπως έτσι νιώθει ο αναγνώστης, διαβάζοντας τη Χιλιανή συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε και το βιβλίο της "ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ". Συναντά τη φίλη Ιζαμπέλ καθισμένη απέναντί του, σε ζεστό και φιλικό κλίμα, να απογυμνώνεται και να τον καθιστά κοινωνό τής ζωής της, να γίνεται μέρος της φυλής της, όπως η ίδια συνηθίζει να ονομάζει τους ανθρώπους του στενού οικογενειακού της  περιβάλλοντος.
Εκατομμύρια αναγνωστών ανά την υφήλιο, γίνονται έτσι οι δικοί της άνθρωποι, οι φίλοι, που μοιράζεται μαζί τους ένα μέρος από τη ζωή της με όλα τα προβλήματα, τους προβληματισμούς, τα λάθη, τα πάθη, τις λύπες της μα και τις χαρές…
Και όλα αυτά με μια ωμή ειλικρίνεια που ξαφνιάζει, κυρίως, αυτούς που είχαν ορκιστεί πίστη στα…
εν οίκω μη εν δήμω!
Ανατρεπτική και ως προς αυτό, απέδειξε πως καμιά φορά δε βλάπτει…                                           
τα εν οίκω να γίνουν εν δήμω!
Μπραϊνώ Μαθηνού
 27/3/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου