Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Ψωμί: Πρόσφορο ή Λειτουργιά - The Offer Bread

Μια συνταγή για ζυμωτό ψωμί σάς υποσχέθηκα και βρέθηκα να παλεύω με πληθώρα πληροφοριών, να γράφω και να σβήνω, να ψάχνω σε λεξικά και σε μνήμες... που ούτε η πιο απαιτητική εργασία δεν θα μου έπαιρνε τόσο χρόνο. Τελικά, τα κατάφερα να βγάλω άκρη και να βάλω σε μια σειρά αυτή την πεντανόστιμη διαδικασία, την οποία θα σας παρουσιάσω σε συνέχειες... γιατί, πολύ απλά, θέλει τον χρόνο της!




Μέρος Α: Ιστορία και Παράδοση

Το ψωμί που προσφέρεται στη Θεία Ευχαριστία για να αγιαστεί 
ονομάζεται πρόσφορο ή λειτουργιά.

Το πρόσφορο ζυμώνεται με σταρένιο αλεύρι 
και παρασκευάζεται με προζύμι. Ο άρτος, λοιπόν, είναι ένζυμος.

Αφού ετοιμαστεί το προζύμι, ακολουθεί το ζύμωμα
και, όταν αυτό τελειώσει, θα πλαστεί το στρογγυλό καρβέλι 
για να τοποθετηθεί πάνω του η σφραγίδα.

Όταν το πρόσφορο ψηθεί στον φούρνο, 
τυλίγεται σε μια καθαρή πετσέτα 
κι έτσι προσφέρεται στον ιερέα για τη Θεία Λειτουργία.

Η συγκεκριμένη σφραγίδα ανήκει στην προγιαγιά (πάνω από 100 χρόνων)
The specific seal belongs to my great-grand mother (over 100 years old)

Θα επανέλθω με τον τρόπο που μπορούμε να "πιάσουμε" προζύμι!!!


I promised you a simple recipe for home-made bread and found myself struggling with a plethora of information, writing and erasing, searching in dictionaries and memories... so much that not even the most demanding task would take me so much time. Eventually, I managed to make head and tails of it and put an order in this delicious procedure, which I will present to you in pieces... because, very simply, it needs its time!

Part A: History and Tradition

The bread that is offered for the celebration of the Eukarist 
in order to be consecrated is called "offer bread".

This "offer bread" is made with wheat flour
and is prepared with leaven. The bread, therefore , is leavened.

When the leaven is ready, there follows kneading
and, after it is complete, the dough will be formed into a round loaf
onto which the bread seal will be pressed.

After the "offer bread" has been baked in the oven,
it is wrapped in a clean napkin and offered to the priest for the Holy Service.



I will be back with how we can "make" leaven!!!

2 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά αναρωτήθηκα πώς φτιάχνεται! Πάντως είναι τόσο νόστιμο!
    Καλημέρα Γιούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου ώρα, Μαρία! Θέλει λίγη υπομονή και θετική διάθεση.

      Διαγραφή