Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Προζύμι το "άπιαστο" - Leaven the "elusive"


Μέρος Β: Πώς πιάνουμε προζύμι!

Στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα εορτασμού της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού
στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού,
με τον οποίο οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν 
το προζύμι της χρονιάς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο νερό μαζί με τον βασιλικό
ή σε λίγο χλιαρό νερό βουτάμε τον βασιλικό 3 φορές 
και μετά τον αφαιρούμε.

Μέσα σε αυτό το νερό και μέσα σε ένα πλαστικό μπολ
ρίχνουμε σκληρό αλεύρι λίγο-λίγο 
και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι 
ώσπου να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.

Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι και το τυλίγουμε
με μια πετσέτα και μια κουβέρτα
και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να "γίνει".

Το επόμενο πρωί:

Το πρωί "ξαναπιάνουμε" το προζύμι
ρίχνοντας λίγο νερό και λίγο αλεύρι ανακατεύοντάς το
και το αφήνουμε πάλι σκεπασμένο στο ίδιο ζεστό μέρος.

Το απόγευμα:

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τρίτη φορά.
Το προζύμι μας είναι έτοιμο για να φτιάξουμε ζυμωτό ψωμί!


Να θυμόμαστε ότι:
  1. Το πρόσφορο απαιτεί αποκλειστικά προζύμι, όμως, γενικά στο ζυμωτό ψωμί μπορούμε να βάλουμε και προζύμι και μαγιά για να μη γίνει τόσο ξινό.
  2. Το προζύμι διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο καιρό.
  3. Κάθε φορά που ζυμώνουμε πρέπει να θυμόμαστε να κρατάμε μια μπάλα ζύμη σε ένα ταπεράκι στο ψυγείο. Αυτό θα είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά.
  4. Φυσικά, αν η διαδικασία μάς φαίνεται περίπλοκη, μπορούμε να πάρουμε το προζύμι που χρειαζόμαστε από τον φούρνο της γειτονιάς μας! 

Θα επανέλθω σύντομα με την τελική φάση 
για την παρασκευή ζυμωτού ψωμιού!




On 14 September, on the feast of the Exaltation of the Holy Cross
the congregation is handed twigs of basil (royal)
with which the housewives customarily make 
the leaven of the year.

In the afternoon of that day:

In a small pot we heat a little water along with the basil
or in a bowl of lukewarm water we dip the basil 3 times
and then we remove it.

In this water in the bowl we slowly put durum flour
and mix it with a spoon
until it becomes a thick mush.

We put a lid on the bowl and wrap it
with a napkin and a blanket
and leave it in a warm place to "become".

The next morning:

In the morning we "revive" the leaven
by adding a little water and a little flour mixing it
and we leave it again covered in the same warm place.

In the evening:

We repeat the procedure a third time.
Our leaven is ready to make home-made bread!


We should remember that:
  1. The "offer bread" is made exclusively with leaven, but in general, home-made bread can also be made with both leaven and yeast to prevent it from tasting sour.
  2. The leaven is preserved in the fridge for a few days or in the freezer for longer. 
  3. Every time we make bread, we have to remember to keep a small ball of dough in a plastic container in the fridge. This will be our leaven for the next time.
  4. Of course, if we find the whole procedure too complicated, we can always purchase leaven from our nearest bakery! 

I will be back with the final stage of 
how to make home-made bread!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου