Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Ζυμωτό Ψωμί Επιτέλους! - Home made Bread Finally!



Υλικά (για 3 περίπου καρβέλια)

2 - 2,5 κιλά σκληρό αλεύρι καλά κοσκινισμένο
1 κομμάτι μαγιά (περίπου 20 γραμμάρια)
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μια κουταλιά αλάτι
χλιαρό νερό

Διαδικασία εκτέλεσης

Από το προηγούμενο βράδυ:

Σε ένα μεγάλο τάπερ βάζουμε το 1/4 του αλευριού (περίπου μισό κιλό), 
το προζύμι (αν το είχαμε στην κατάψυξη, πρέπει να το ξεπαγώσουμε 2-3 ώρες νωρίτερα
 βάζοντάς το σε ζεστό μέρος) και λίγο χλιαρό νερό.
Τα ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, κλείνουμε το καπάκι, 
βάζουμε το τάπερ σε μια πλαστική σακούλα 
και το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα όλη νύχτα.

Το επόμενο πρωί (7-8 ώρες μετά):

Λιώνουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό 
και το ρίχνουμε στο τάπερ με το μείγμα που ετοιμάσαμε από το προηγούμενο βράδυ.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι. 

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, 
τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο 
κι εκεί ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε νωρίτερα. 
Δίπλα μας πρέπει να έχουμε πάντα 
ένα μπολ χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι. 


Τώρα αρχίζουμε να ζυμώνουμε
προσθέτοντας λίγο νερό για να βραχεί όλο το αλεύρι.
Αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης.
Αν το ζυμάρι είναι πολύ ξερό, βρέχουμε τα χέρια μας στο χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε για περίπου 15'
μέχρι να μην μείνει αλεύρι στη λεκάνη
και να γίνει η ζύμη ενιαία.

[Θυμόμαστε να βγάλουμε μια χούφτα ζύμη, 
να την βάλουμε σε ένα ταπεράκι
και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 5-6 ώρες.
Όταν γίνει, την βάζουμε στην κατάψυξη 
και αυτό είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά.]

Με μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια.
Κάθε κομμάτι το ξαναζυμώνουμε ελαφρά 
και του δίνουμε σχήμα με λίγο αλεύρι πάνω στο τραπέζι.

[Εάν πρόκειται για πρόσφορο (δείτε εδώ), τότε πατάμε πάνω τους τη σφραγίδα.
Εάν πρόκειται για εορταστική κουλούρα, 
τότε δεν χρειάζεται να κόψουμε τη ζύμη σε κομμάτια.]



Τα ψωμιά τα βάζουμε ανάμεσα σε κουβέρτες 
και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Χρειάζονται 1 ώρα περίπου το καλοκαίρι ή 2 τον χειμώνα. 
Μπορούμε, επίσης, να τα βάλουμε στην ηλεκτρική κουζίνα στους 30 βαθμούς 
για να γίνουν στον μισό χρόνο.

Εορταστική κουλούρα
Όταν έχουν γίνει, λαδώνουμε το ταψί ή τα αλουμίνια ταψάκια,
βάζουμε τα ψωμιά μέσα και τα τρυπάμε με ένα λεπτό πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45'-60'.
Όταν είναι έτοιμα, τα σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί 
από πάνω για να γυαλίσουν.


[Η συνταγή εκτελείται και χωρίς προζύμι, μόνο με μαγιά, 
Το ψωμί, όμως, δεν είναι τόσο νόστιμο, ούτε διατηρείται για πολλές μέρες.]




Ingredients (for about 3 loaves)

2 - 2,5 kilos of well-sifted durum flour
1 piece of yeast (about 20 grams)
half teaspoon of sugar
one tablespoon of salt
lukewarm water

Procedure

From the previous night:

In a large plastic container we put 1/4 of the flour (about half a kilo),
 the leaven (if we had it in the freezer, we have to defrost it 2-3 hours earlier 
by putting it in  a warm place) and some lukewarm water.
We gently mix them together by hand, we place the lid on the airtight container,
we put it in a plastic bag and cover it with a blanket all night.

The next morning (7-8 hours later):

We dissolve the yeast in a glass of lukewarm water
and pour it in the mixture we have prepared in the plastic container from the previous night.
We mix them together gently by hand.

In a large plastic bowl we put the rest of the flour, 
the sugar, the salt and we mix them.
We make a small hole in the middle and in there 
we pour the mixture we prepared earlier.
Nearby we should always have 
a bowl of lukewarm water and a little flour.

We now start kneading by adding some lukewarm water 
in order for the whole flour to get wet.
If the dough is sticky, we put some extra flour at the bottom of the bowl.
If our dough is too dry, we wet our hands in the lukewarm water
 and continue to knead. 

We knead for about 15' 
until there is no flour left in the bowl
and the mixture becomes a solid dough.


[We should remember to remove a handful of dough,
 put it in a small plastic container and let it rise for 5-6 hours. 
When it's ready, put the lid on and store it in the freezer. 
This will be our leaven for our next bread.]

With a knife we cut the dough into pieces.
We knead each piece again gently 
and give it a shape with some flour on the kitchen table.

[If we are making Offer Bread (see here), then we press the bread seal on them.
If we are making festive bread, 
then we don't have to cut the dough into pieces.]


The back side of the bread seal




We put the pieces of bread under blankets and let them rise.
They need about 1 hour in summer or 2 hours in winter.
We can also do this in half time if we put them
 in the oven at 30 degrees.

Festive Bread
When they have risen, we oil the baking tray, 
we place them in and pinch holes onto them with a small fork.
We bake them for 45'-60' in pre-heated oven at 200 degrees.
When they are ready, we wipe their surface with a wet cloth
in order to make them shiny and crispy.



[The recipe can also be done without leaven, with yeast only.
Yet the bread will not be so tasty, 
nor will it be preserved for as many days.]

3 σχόλια:

  1. Το σημαντικότερο είναι ότι μένει κανείς κοντά στις παραδόσεις, ενώ παράλληλα έχει κι ωραίο ψωμί! Εγώ πάλι δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ.. Καλή Κυριακή Βασιλική μου και να είσαι καλά! Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Mia Petra!
      Όσο μπορεί ακόμα η Γιούλα, το τρώμε το ψωμάκι της...
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Σωστή ιεροτελεστία το ψωμάκι της κυρίας Γιούλας. Και μόνο που διαδίδεται η παλιά συνταγή της, έχει μεγάλη αξία. Να είναι καλά και να συνεχίζει την παράδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή